image

luni-samb 8.00 - 18.00

duminica-inchis

Cum sa amenajezi o gradina de vis

Cum sa amenajezi o gradina de vis

Cu totii dorim sa avem o gradina de vis, un loc doar al nostru care ne reprezinta. Aceasta gradina este spatiul in care ne simtim relaxati in vecinatatea casei noastre. Frumusetea ei ne face sa revenim din cand in cand sau chiar zilnic in mijlocul gradinii.

Ce trebuie sa contina o gradina de vis?

Plante decorative, arbusti si flori

Fara plante decorative nici o gradina nu este intreaga. Arbustii, florile, obiectele de decor specifice unui spatiu verde amenajat in mod profesionist, sunt acele detalii care ne fac mereu sa zambim si sa ne bucuram de linistea, armonia si bogatia oazei noastre de verdeata.

Alei serpuitoare

Daca gradina are o alee serpuitoare, marginita de tufe si flori multicolore atunci putem sa-i construim la capat un foisor ca-n povesti, loc perfect pentru relaxare si meditatie in mijlocul unui colt de natura.

Si diversi copaci pot umbri putin aleea din prundis sau dale de piatra sau poate placi de marmura asezonate cu niste petice de iarba verde, bine intretinute. Plimbarile zilnice prin gradina ne vor descreti fruntea si vor aduce armonie in sufletul nostru.

Iazuri de gradina

Un iaz mic poate foarte usor infrumuseta si inviora orice tip de gradina. Iazurile nu se construiesc intotdeauna foarte greu si foarte scump, mai ales daca apelam in acest sens la ajutor de specialitate din partea unui arhitect peisagist.

Un aspect pozitiv al existentei apei in gradina este acela ca pasarile si gazele vor poposi din cand in cand si la noi, aducand un aer proaspat, placut auzului si privirii noastre. Daca iazul este suficient de mare, acesta poate fi populat cu pesti aducand astfel un plus de atractie gradinii noastre, mai ales pentru copii.

Gradini verticale

Daca gradina nu este foarte mare si nu avem cum sa ne extindem cu amenajarea pe orizontala atunci ne putem concentra atentia pe verticala. Peretii casei sau scarile din jur sunt doar cateva zone ce pot fi usor impodobite cu flori cataratoare sau chiar ghivece viu colorate.

Astfel si intrarile si iesirile din casa, terasele si balcoanele pot deveni mici colturi de rai ce ne vor incanta privirea. Pe langa mireasma florilor beneficiem si de o umbra placuta in perioada zilelor calduroase.

Punctul de atractie al gradinii

O pergola sau o arcada cu trandafiri pot fi raspunsul la intrebarea care ar fi atractia sau punctul forte al gradinii noastre. Si asta pentru ca sub ele isi vor gasi locul mici terase cu mese si scaune specifice, locuri potrivite pentru cafeaua de dimineata sau ceaiul de dupa masa in compania familiei si a prietenilor.

Baza teraselor poate fi piatra de rau sau caramida multicolora sau chiar dale de marmura finisate corespunzator. Creem astfel un loc placut de care beneficiem impreuna cu prietenii nostri, un loc plin de amintiri placute.

Gazonul

Si zona de gazon a gradinii este foarte importanta. Acest spatiu poate fi imprejmuit cu ghivece de flori sau tufe ornamentale. Chiar in interiorul gazonului putem amenaja mici insulite de culoare din specii multicolore sau din pietre de rau atent selectate si pozitionate.

Aceasta parte a gradinii ar putea avea rol in organizarea de picnicuri in familie sau poate deveni loc de joaca pentru copii. Gazonul este in contrast cu partile amenajate, fie ca vorbim de stancarii, insulite de culoare sau obiecte ornamentale, ele ies in evidenta in marea verde a gazonului.

Obiecte ornamentale

Exista diverse obiecte ornamentale care ne pot infrumuseta gradina in moduri nebanuite. Vechile trasuri din lemn, reconditionate si impodobite cu flori, anvelopele uzate si vopsite in culori pot deveni adevarate puncte de atractie ale gradinii daca stim cum sa le punem in valoare.

Orice obiect antic asezat in locuri potrivite, in gradina, va avea darul de a ne imbogati spatiul verde prin eleganta si rafinament. Aceste obiecte se utilizeaza foarte des la amenajarea gradinilor tematice cum ar fi gradina traditionala, obiectele in acest caz sunt obiecte vechi taranesti pline de istorie si traditie.

Fantana arteziana

Statuetele simple si cele de tip fantana arteziana au farmecul lor aparte in orice gradina care se respecta. Fantana arteziana este o metoda eficienta sa aducem miscare si sunet in gradina noastra. Sunetul apei curgatoare ne duce cu gandul la natura, la un parau cristalin care isi face loc printre pietre.

O statuie impunatoare, singurul lucru uman care se afunda in imaginea naturii creata in gradina va aduce o imbinare placuta intre natura si umanitate. Arta si natura merg mana in mana pentru ca intotdeauna artistul urmeaza natura, nu va face nimic care sa rupa armonia ci va crea ceva ce va completa aducand un plus de valoare gradinii.

Bineinteles ca toate ideile amintite trebuie sa fie si pe placul proprietarilor de gradina. Poate nu toti ne dorim iazuri sau gazoane in gradina dar ideile fiind multiple se pot alege din ele doar cele potrivite stilului nostru de viata.
sursa-kalongarden.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *